Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt

A A A

Întrevederea cu reprezentanții Ministerului pentru Alimentație, Zone Rurale și Protecția Consumatorilor al land-ului Baden-Württemberg

Publicat:Tue, 14/09/2021 - 12:00

La 8 septembrie 2021, la Stuttgart, la inițiativa Consulatului General a avut loc întrevederea Consilierului economic Alexandru Vlasenco și a Consulului Onorific al Republicii Moldova în land-ul Baden-Württemberg dl Eugen Friesen cu dna Heike Hespe, Șefa Direcției Politică Agrară și Afaceri Europene, și dna Maelenn Redien din cadrul aceleași Direcții a Ministerului pentru Alimentație, Zone Rurale și Protecția Consumatorilor a land-ului Baden-Württemberg.

După evenimentul de prezentare a țării și a industriei vinicole moldovenești de la finele anului 2020, la Stuttgart, oficialii germani au rămas impresionați de calitatea vinurilor autohtone, precum și de particularitățile de dezvoltare a industriei vitivinicole din Republica Moldova. Dat fiind faptul că, land-ul Baden-Württemberg este renumit prin tradiția de producere a vinurilor de calitate înaltă și urmare evenimentului menționat, a fost lansată propunerea de stabilire a unei cooperări atât între instituțiile responsabile de acest sector din ambele state, precum și la nivel privat între asociații și vinificatori.

În acest context, la 08.09.21 interlocutorii au discutat subiectul organizării unei vizite de studiu/lucru în land-ul Baden-Württemberg a delegației din Republica Moldova, pentru a efectua un schimb de experiență cu partenerii germani, în domenii precum: producerea și certificarea vinurilor organice (bio), mecanismul de stabilire a denumirii de origine protejată (DOP), criteriile de alocare a subvențiilor europene pentru producătorii de vinuri, promovarea exporturilor vinicole ș.a. Prin eforturile comune, vizita menționată urmează să aibă loc în lunile viitoare ale anului curent. Ulterior, vinificatorii germani sunt așteptați cu o vizita de studiu în Republica Moldova.