Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt

A A A

„Moldova Fruct”

Publicat:Thu, 29/08/2019 - 14:25

La 25-28 august 2019, reprezentanții uneia dintre cele mai active asociații în domeniul cultivării și exportului de fructe din Republica Moldova „Moldova Fruct”, au întreprins o vizită de studiu în Germania și Elveția, unde au avut posibilitatea să se informeze, să efectueze un schimb de experiență, precum și să preia tehnicile inovative aplicate de horticultorii străini la cultivarea în special a prunelor și merelor, la gestiunea reziduurilor de pesticide în fructe, care constituie un aspect important pentru siguranța consumatorilor.

Piața europeană de desfacere (Comisia Europeană, instituțiile abilitate ale statelor, rețelele de comercializare) impune un șir vast de cerințe față de calitatea fructelor importate din țările terțe, iar datorită inclusiv Acordurilor de Asociere și de comerț liber RM-UE, producătorii moldoveni țin să își perfecționeze continuu procesele agricole proprii.

În acest sens, agricultorii și exportatorii moldoveni au avut o agendă încărcată de întrevederi și vizite locale, atât în Germania, cât și Elveția, unde au fost vizitate laboratoare chimice și biologice, pepiniere, livezi convenționale, livezi de cercetare și inovaționale etc. Informația acumulată de către delegația din Moldova urmează să fie examinată în detalii, iar bunele practici – implementate în țara noastră, în vederea ridicării gradului de competitivitate ale fructelor moldovenești pe piețele internaționale.

Realizarea acestei misiuni a fost posibilă datorită membrilor Asociației „Moldova Fruct” și conducerii acesteia dlor Vitalie Gorincioi, Iurie Fala, proiectului „USAID-Agricultura Performantă în Moldova”, proiectului „Livada Moldovei” în persoana dlui Christoph Arndt, cooperativei germane de export „OGA/OGV Nordbaden”. Delegația a fost însoțită și de fondatorul platformei online cu profil agricol „Agrobiznes” dl. Sergiu Jaman.