Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt

A A A

Participarea delegației din Republica Moldova la Masa rotundă moldo-germană din 20 martie 2019, la Frankfurt pe Main

Publicat:Thu, 21/03/2019 - 12:35

În perioada 19-21 martie 2019, o delegație importantă a Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru în orașul Frankfurt pe Main, unde a participat la Masa rotundă moldo-germană, organizată de Consulatul General în comun cu Societatea germană „Wirtschaftsförderung GmbH”, responsabilă de dezvoltarea economică a metropolei germane.

Din componența delegației oficiale moldovenești au făcut parte dl. Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dna Cristina Harea, Viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dl. Vitalie Tarlev, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, dl. Dr. Oleg Serebrian, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Federală Germania, dna Irina Tolstousov, Șef al Departamentului Promovare Export al Agenției de Investiții din Moldova, dl. Marin Ciobanu, Administrator principal al Zonei Economice Libere „Bălți”, dna Natalia Iepuraș, Administrator principal al Zonei Economice Libere „Ungheni”.

Masa rotundă a întrunit delegația Republicii Moldova și circa 30 de reprezentanți ai companiilor germane, preponderent din sectoarele financiar-bancar, investițional și ITC. În cadrul evenimentului, oficialii moldoveni au prezentat detaliat domeniile respective din țara noastră, reformele realizate cu succes, oportunitățile investiționale, precum și posibilitățile concrete de stabilire a parteneriatelor cu mediul de afaceri din Germania.

Masa rotundă a inclus în sine o discuție activă și energică între participanți, cu sesiuni de întrebări și răspunsuri, pe parcursul cărora au fost expuse opiniile privind posibilele modalități de conlucrare. Companiile au rămas profund impresionate de succesele Moldovei obținute în domeniul ITC, menționând că „multe din acțiunile întreprinse în acest sector în Moldova ar trebui implementate și în statul german”, în special făcându-se referință la viteza rapidă, ponderea acoperirii țării și accesul populației la rețeaua de internet.

Masa rotundă a fost urmată de o recepție oficială în Salonul Imperial al celebrului Grandhotel Hessischer Hof, la care au participat inclusiv Președintele Parlamentului orașului Frankfurt dl. Stephan Siegler, Viceprimarul General dl. Uwe Becker (responsabil de sectorul finanțelor), precum și un număr adițional de reprezentanți ai instituțiilor financiare, băncilor și fondurilor de investiții germane. Pe lângă oportunitățile de investiții, participanții au rămas impresionați și de vinurile moldovenești, prezentate în cadrul recepției oficiale de partenerii locali ai companiilor „Carpe Diem”, „Etcetera”, „Equinox” și „Purcari”.

Suplimentar evenimentelor menționate, ținem să comunicăm că, delegația Băncii Naționale a Moldovei a avut pe parcursul vizitei la Frankfurt și o serie de întrevederi importante la instituții financiare precum „Deutsche Bundesbank”, „BAFIN” (Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară), „Banca Centrală Europeană”.

Important de menționat aprecierea publicului german față de vizita la un astfel nivel a delegației din Moldova, interesul deosebit pentru subiectele abordate de partea moldovenească, dar și încurajarea organizării și pe viitor a reuniunilor similare, în vederea stabilirii contactelor de afaceri, dezvoltării relațiilor economice și promovării imaginii țării.